Friday, December 19, 2008

li.. oh.. li..

Rasanya dah hampir 3 minggu aku wat internship program kat company Fuji Seats (M) Sdn Bhd, banyak benda yang aku dah belajo.. mase mula2 masuk campany 2 first day, risau gak bila org HR bgtau keje kat Fuji Seats nie teruk sket.. Almaklum la, company NIPON.. berdebau2 masuk dlm office utk jumpa Mr Tan selaku Deputy General Manager (DGM), tapi nasib baik DGM 2 okey.. lepas sembang2 dua tiga kerat sambil speaking (chewah, kat U pun aku jarang ckp omputih.. haha) pasal background company 2 and coz aku kat university, dia pun bawak aku jumpa Assistance Manager (AM).. aku masuk department Quality Assurance (QA), ok gak department nie.. banyak benda aku boleh tau.. mula2 2 aku harap2 gak dpt masuk R&D diorg.. tapi tak dapat, myb sebab aku xcakap kat die kot.. haha.. R&D diorg cuma wat design, and kalau nak wat testing kena hantar design 2 kat jepun.. tapi 2 pun kira gempak gak, jarang company kat mesia nie ada department R&D..

Aku punya penyelia nama dia Mr Cody, AM utk QA.. nasib baik mamat nie baik, murah dgn senyuman.. sentiasa senyum kat aku.. aku pun apa ag.. he he he jela.. second day keje aku dok perhatikan operator wat Quality Control (QC) dalam line seats assembly.. sambil2 2 aku take note utk SOP.. masuk kat dalam production site nie, terasa mengantarabangsakan diri sket.. almaklum la, ada warga Nepal dan bangla selain beberapa mamat nipon yg berpangkat tinggi.. haha..

Aku skang tgh wat One Point Standard (OPS) utk MYVI seats.. minggu lepas dah wat utk MYVI standard, minggu nie kena wat utk MYVI high grade and MYVI SE.. Banyak benda sebenarnya yang aku nak share.. tapi aku simpan dulu.. banyak kezutan yang aku terima bila aku masuk dalam company nie.. apa kejutan 2? Ha… sabo2.. nanti ade mase free aku nulis ag..

Friday, December 12, 2008

OBAMA: Untung & rugi umat ISLAM


Mungkin aku agak terlewat sket untuk bagi komen tentang kemenangan Mr Obama dalam piliharaya US baru2 nie.. Aku dah baca beberapa komen tokoh2 besar dunia, masing2 memberikan komen2 yg positif.. Terutamanya masyarakat islam yg memandang Obama sebagai harapan baru mereka.. Aku taknak komen tentang kemenangan Obama yg semestinya didokong oleh pelobi yahudi, 2 sememangnya menjadi syarat wajib utk menjadi Presiden US.. Tapi aku rasa lebih baik kalau kita lihat dalam konteks yg mana lebih kurang memudaratkan umat Islam.. McCain semua dah tau hanya meneruskan kesinambungan corak pemerintahan G. Bush, menyokong kewajaran perang di Iraq..
Aku ada beberapa fakta menarik tentang Obama yg aku jumpa dlm beberapa sumber yg aku percayai.. Fakta menarik ini perlu kita umat islam renungkan dan fikir kemana arah tuju kita dalam corak pemerintahan polis dunia yg telah bertukar pemerintahnya..


Petikan dari blog Ustaz Maszlee Malik (Pensyarah UIA):

1) Di kalangan calon2 Presiden AS (pre-penentuan calon Republik dan Demokrat), beliau seperti yang lain2 amat komited dgn isu Israel. Namun, menurut Mearshmeimer dan Walt (2007) di dalam ‘Israel Lobby and US Foreign Policy’, kenyataan beliau merupakan yang paling sederhana.(Tapi tetap komited di dalam menjaga isu keselamatan Israel).
2) Joe Biden yang merupakan pengerusi U.S. Senate Committee on Foreign Relations, telah dipilih untuk menjadi naibnya. Biden di dalam wawancara Shalom TV (TV kabel Zionis) pada tahun 2007 telah mengatakan ““I am a Zionist. You don’t have to be a Jew to be a Zionist.” lihat: http://uk.youtube.com/watch?v=yAZmO80dLfE
3) Obama juga bukanlah ancaman kepada Israel menurut analisis di akhbar Haarezt, Israel. (lihat: http://www.haaretz.com/hasen/spages/1033949.html)
4) Beliau juga telah mendapat lampu hijau dari mantan pengerusi World Jewish Congress yang pro-Zionis, Edgar Bronfman. (lihat: http://www.haaretz.com/hasen/spages/1033267.html)
5) Beliau juga mempelawa Rahm Emanuel untuk menjadi ketua kakitangan Rumah Putih. Rahm yang dikenali ramai sebagai pro-perang Iraq di dalam parti Demokrat. Pada tahun 2006, beliau telah melakukan kempen di dalam pemilihan Democrat untuk menjatuhkan golongan anti-perang di dalam parti tersebut. (lihat: http://www.jwharrison.com/blog/2008/11/06/who-is-rahm-israel-emanuel/).
Eamnuel juga anggota aktif di dalam AIPAC dan telah berjaya menjayakan lobi pertubuhan tersebut untuk menjatuhkan Paul Findley, ahli kongress Republican yang lantang mengkritik dasar AS terhadap Israel. Beliau juga telah mengiringi Obama untuk memberikan ucapan di AIPAC Policy Conference, dan telah menyatakan sokongan terbuka kepada Obama selepas ucapan tersebut. (lihat: http://www.observer.com/2008/emanuel-endorses-obama-after-aipac-speech)
6) Obama juga menyenaraikan Colin Powell untuk kembali sebagai setiausaha luar AS. Bukankah Powell yang telah menipu di UN untuk menjustifikasikan peperangan ke atas Iraq?
7) Menurut laporan National Election Pool USA, Sebanyak 43 % pengundi kulit putih telah memilih Obama, manakala 55% memilih untuk mengundi McCain. Di kalangan Kulit Hitam pula, 95% memilih untuk mengundi Obama, manakala 4% sahaja yang memilih McCain. (http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/us_elections_2008/7709852.stm)
Persoalannya, siapakah yang lebih bersikap perkauman? kulit putih atau kulit hitam?
Oh ya, Hispanic sebanyak 66% memilih McCain dan 31% sahaja yang memilih McCain. Menurut statistik Financial Times (6/11/2008), 77% dari kalangan Yahudi di AS memilih Obama.
9) Ironiknya, golongan Kristian Evangelis yang pro-Zionis pula hanya memberikan lebih kurang 25% undi kepada Obama, dan memberikan lebih 70% kepada McCain. Apakah signifikannya undi tersebut? (http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/us_elections_2008/7709852.stm)

Petikan dari blog Ustaz Zaharuddin (Pakar Fiqh Kewanagan Islam):

Di samping seluruh andaian dan ramalan tersebut, saya terpaksa menyatakan lega dan agak gembira apabila semalam (17 Nov 2008) apabila Obama muncul buat kali pertama dalam interview di sebuah stesyen television dan disiarkan di seluruh United Kingdom bahawa beliau akan :-
1) Menamatkan perang di Iraq dan mengundurkan semua tenteranya yang berada di sana DALAM MASA 16 BULAN lagi. Saya lega kerana umat Islam di Iraq kini akan berpeluang bebas dari kezaliman tentera US di Iraq yang berterusan setiap saat dan minit.
2) Menutup penjara Guantanamo yang penuh dengan penderaan. Apa itu Guantanamo ? ia adalah berikut
The Guantanamo Bay Naval Base, established in 1898, surrounds the southern portion of the bay. Since 2002 the base has hosted a detainment camp for suspected militant combatants from Afghanistan and from around the world, but specifically not for captives taken in Iraq, who qualify for POW status. ( wikipedia.org)
Dengan pengunduran daripada Iraq ini, saya amat juga berharap agar penjara Abu Gharib di Iraq yang menjadi tempat penderaan seksual terhadap tahan Islam lelaki dan wanita, siksaan mental dan fizikal umat Islam juga bakal ditutup. Apa itu Abu Gharib?
The Abu Gharib prison (Arabic: سجن أبو غريب‎; also Abu Ghurayb) is in Abu Ghraib, an Iraqi city 32 km (20 mi) west of Baghdad. It became internationally known as a place where Saddam Hussein’s government tortured and executed dissidents, and later as the site of Abu Ghraib torture and prisoner abuse scandal where the United States military’s torture of Iraqi detainees was revealed in a series of photographs published in worldwide news media. ( wikipedia.org)
Sebahagian yang dinyatakan terbuka ini telah sebelum ini tercatat di manifesto webnya.
Namun kini ia disebut dengan maha jelas dalam berita semalam.
Saya tahu dan faham, anda boleh mengandakan pelbagai idea canggih di sebalik kenyataan Obama ini. Anda juga pastinya akan skeptic dengan rancangannya dan pasti akan menjangka US akan menguasai Iraq secara diplomatik pula dan lain-lain. Namun, saya tetap merasa sedikit lega dengan kenyataan pengunduran itu.
Kesimpulannya, setakat ini ada sedikit kelegaan dalam janji dan kenyataan media terbaru Presiden Obama ini. Adapun yang bakal menjelma, sama-sama kita lihat, nilai dan doa agar ia tidak merupakan bala buat Islam dan dunia.
Saya juga bukanlah pakar politik antarabangsa yang bijak menganalisa berita dan kenyataan. Justeru, anda tidaklah terikat sama sekali untuk menyokong entry ini atau menolaknya. Sebagai orang awam, saya rasa agak gembira.

Aku secara peribadi pun rasa Obama nie lagi Ok dari Mc Cain, sebab dia pun rasanya ada sket2 asas islam.. Aku rasa dlm hal ni, kita terpaksa gunakan konsep “ambil yg kurang memudaratkan dari yg jelas memudaratkan”..

Friday, November 21, 2008

terima kasih kawan...

Dulu masa aku sek rendah, aku teringin sangat nak abes blaja.. aku nak keje, nak pegang duit sendiri.. Aku dulu kira “loser” la.. Lansung xda pk masa depan.. Aku masa exam UPSR pun xda stdy, masuk dewan exam pun cool je.. rasa macam amik ujian separa.. hehe.. Tapi Alhamdulillah, aku masih dapat keputusan yg kira baik.. 3 A, 2 B.. Aku time 2 tak tau nilai nombor and huruf yang aku dapat 2..

Masuk je sek menengah, aku jumpa kawan2 baru.. Mostly bukan dari sek rendah aku dulu.. ramai kwn2 aku dari sek rendah dah masuk sek asrama.. Bila masuk je form 3, member2 aku sibuk nak amik borang mohon sek teknik.. aku pun terikut2 rentak diorg, aku pun beli borang dan hantar pada sek teknik yg aku mohon.. aku mohon sebab ikut2 kawan, aku xda niat pun nak masuk sek asrama.. Bila keputusan PMR keluar, aku dapat result yg agak baik, 5 A, 2 B dan 1 C.. Subject ape yg C? Aku xrasa xpayah lah bagitau.. Tiba2 aku dapat surat yg katakan aku diterima masuk ke sek teknik yang aku mohon.. Ramai gak kawan2 aku yang dapat sek teknik yang sama.. Tiba2 aku jadi excited utk msk sek teknik nie.. So, aku pun cakap kat family aku nak msk sek teknik..

Kalau sebelum ni, aku hanya berangan-angan nak abes blaja sampai tahap SPM je, kini aku bercita-cita plak nak blaja sampai kat politeknik buat sijil @ diploma.. Tapi aku rasa time 2 aku still loser.. Bila cikgu aku cakap Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dah buka permohonan utk msk matrik.. Aku lansung xamik pusing.. MATRIKULASI? Gila aku nak masuk tempat.. Tempat bdk2 genius, 24jam ngadap buku.. Aku ni mana layak, dah la pemalas.. haha.. Tapi ada seorg kawan aku beria-ria suruh aku mohon masuk matrik.. Aku betul2 malas nak mohon.. Aku rasa ajaib la kalau aku dapat masuk matrik, tapi sebab kesian tgk membe aku 2 beria-ria suruh aku mohon.. Aku pun suruh dia mohonkan.. Aku hanya bagi dia duit suruh beli no PIN, pas2 urusan permohonan semua dia yg uruskan.. Aku pun abaikan jela benda 2..

Bila je keputusan permohonan masuk matrik keluar, aku terkejut beruk bila dapat tau aku diterima masuk.. Bila dah diterima masuk plak, aku terfikir cabaran dia plak.. Boleh ke aku survive dalam dunia 2? Akhirnya setelah aku pk masak2, aku pun terima tawaran masuk ke matrik.. (aku dah start matang sket kot, haha..) Akhirnya sampailah sekarang, aku masih lagi mengejar cita2 yang dulu aku xpernah pun bayangkan..

Bila aku fikir balik, aku tak akan sampai kat sini kalau xda kawan2 yg banyak mempengaruhi aku.. Aku rasa kalau aku xjumpa kawan2 aku yg mempengaruhi aku msk sek asrama & matrik.. Aku mungkin kerja sebagai pencacai jalanan je.. Aku xdapat nak balas jasa diorg, tapi apa yg boleh aku cakapkan sekarang hanya……

TERIMA KASIH KAWAN!

Sunday, November 16, 2008

Antara TAJDID dan POLITIK

Member2 aku sekarang suka bebenar melabelkan aku dengan dua benda ni, TAJDID dan juga POLITIK. Kdang2 rasa kelakar, apalah yg diorg suka sangat melabel aku dengan dua gelaran ni. Secara jujur, memang niat aku nak promosikan perkataan tajdid pada member2 aku. Walaupun bdk2 ni mula2 blur2 xfhm maksud tajdid, akhrnya diorg faham jugak walaupun faham dalam konteks yg umum. Apa yang diorg faham tajdid adalah baru/perubahan/reform. Okaylah 2, sekurang2nya diorg faham walaupun masih xjelas pada apa mesej yang cuba aku sampaikan melalui perkataan 2. Aku sebenarnya peyokong pada tajdid yang meliputi bidang agama dan politik (yg lain2 aku sokong gak, cuma yg utama 2 bidang ni la..) Arus TAJDID sekarang ni amat mendesak, kalau kita tidak melakukan tajdid, maka dikhuatiri umat islam akan terus tertinggal dan lari jauh dari agama islam yang asli tanpa ada campurtangan manusia. Imej umat islam jugak aku rasa perlu dilakukan perubahan, kadang2 aku tgk pengisiannya masa lesu je.. seolah-olah islam tu macam dah tak releven pada zaman moden ni. Padahal islam sangat progresif dan fleksible, cuma manusia ni seringkali pandang islam pada kacamata yg jumud. Imej islam sekarang yg tertonjol adalah seperti agama yg menghukum.. ini tak boleh.. ini haram.. Padahal dalam islam banyak yg tak haram, yg ditonjolkan benda2 yang haram je.. Oleh itu TAJDID penting untuk dilaksanakan dalam memperbaiki pemahaman org islam dalam agama mereka..



Apa yang aku buat sekarang, kdg2 member aku nak kaitkan dengan politik. Aku tgh dengar ceramah agama diorg kata aku tgh berpolitik, aku tgh baca paper diorg kata aku tgh berpolitik juga. Semua benda yang aku buat nak dipolitikan, nasib baik kalau aku masuk jamban diorg tak kata aku berpolitik gak.. haha.. Aku kadang2 tak faham, pemikiran kita ni sempit sangat. Takkanlah bila kita ni amik tahu perkembangan isu semasa kita dituduh seorg yg gila politik? C’mon la wei.. Kita bukannya budak sekolah menengah, takkan nak amik tau just sport and entertaiment je.. Isu semasa ni sesuatu yang penting untuk kita amik tau, benda2 macam ni lah yang mampu menjadikan kita mahasiswa yang mampu berfikir. Bukan sekadar amik tak kisah, kita ni bukan bangsa yang berjaya.. kita ni bangsa yang akan sentiasa “terancam”, tapi ancaman bukan dari anasir luar, tapi dari sikap diri kita sendiri! Sikap ni lah ancaman terbesar umat islam! (aku serius nie..)


Satu benda lagi, aku bukan penyokong Anwar Ibrahim (AI). Aku tak pernah pun mendaftar jadi mana2 ahli parti politik. Kalaulah aku defend AI dalam satu2 isu, tak bermakna aku akan sokong dia dalam semua benda.. Kalaulah benda tu fitnah dan tak betul tentang AI, takkanlah aku nak percaya? Mestilah aku defend AI.. Aku anggap diri aku ni berdiri atas fakta dan bukti, aku hanya akan menyebelahi mana2 pihak yg bercakap berdasarkan fakta dan bukti. Bukan sekadar cakap2 politik, sedap berbunyi.. habuk pun tarak.. Aku org yang tak ada prinsip? Tak setia pada yang satu? Orang politik dan orang agama itu bukannya maksum, so aku rasa tak perlu nak taksub pada mana2 individu atau parti mahupun jemaah.

**Posting paling serius dari aku.. haha..

Friday, November 14, 2008

Siapa penganti SS Mufti Perlis?


Akhir bulan ini, maka berakhirlah tugas SS Dr Mohd Asri Zainul Abidin (Dr MAZA) selaku Mufti Perlis. Hampir 2 tahun memang jawatan ini, pelbagai isu yang telah dibangkitkan oleh dr maza. ada yang digemari kawan, dan ada yang dibenci lawan. kini timbul plak persoalan, siapa yang bakal menggantikan tempat SS dr maza? menurut laporan akhbar online malaysiakini dan mstar, kerusi panas ini mungkin akan digantikan oleh sahabat dr maza sendiri iaitu Dr Azwira, pensyarah di UKM atau Dr Juanda Jaya, bekas naib Mufti Sarawak. apa2 pun, perkara ini masih belum diputuskan secara rasmi, ia terletak dibawah kuasa Raja Perlis.


menggantikan kerusi Mufti Perlis merupakan satu cabaran yang sgt hebat, ini kerana dr maza telah meletakan kerusi Mufti Perlis sebagai kerusi yang menjadi tumpuan masyarakat. masyarakat mula melihat peranan mufti lebih aktif, suara2 org agama mula kedengaran dalam memberikan pandangan agamanya dalam perlbagai isu. bukan hanya dalam konteks agama, tapi dalam juga konteks isu semasa spt politik dan juga ekonomi.

petang semalam aku berkesempatan melihat perbahasan diparlimen, maka aku telah mendengar perbahasan kurang “cerdik” oleh seorang YB yang menyatakan kebimbangan terhadap tulisan2 orang agama dan juga mufti dalam surat khabar. aku terfikir, kenapa begitu sempit pemikiran seorang YB yang tidak memahami tugas seorang ulama’? adakah dia fikir ulama’ hanya layak bercakap soal hukum shj? ini haram dan itu halal? hai YB berfikrah melayu tulen, sempitnya pemikiran YB.. jika aku pengundi ditempat anda, maka dukacita aku memilih YB sebagai pemimpin.


aku mengharapkan kerusi yang bakal terisi nanti akan diisi oleh tokoh agama yang sama fikrahnya dengan SS dr maza, berfikiran kritis dan matang. kita memerlukan seorang mufti yang berani bersuara, bukan hanya sekadar dikenali sebagai pembaca doa dimajlis2 yang dihadiri oleh “org besar”. maka rakyat pun tidak mengenali siapa mufti mereka. walaupun ada suara2 sumbang terhadap manhaj yang dipegang oleh dr maza, kita lupakan shj pandangan ini. selama ini kebanyakan mereka pun hanya pandai mengangguk, sukar sungguh utk menggelengkan kepala, apatah lagi bersuara..

lawati laman web SS Dr MAZA: http://www.drmaza.com

Link Terpilih

Blog Widget by LinkWithin